perjantaina, tammikuuta 17, 2014

Paaston kaipuuta

Olen paastonnut elämässäni lukuisia kertoja, mutta edellisestä kerrasta alkaa olemaan jo useita vuosia aikaa. Mahalaukku on selvästi nyt venynyt joulun mässäilystä, ateriakoot tarpeeseeni nähden liian suuria ja nälän tunne ilmenee kohtuuttoman usein päivän aikana. Olen pohdiskellut paastolle sopivaa ajankohtaa, kunnes yllättäen törmäsin Ylen tiededokumenttiin "Paastoaminen". Tässä on linkki dokumentin sivuille (huom. dokumentti on näkyvillä tästä päivästä lähtien 29 päivän ajan). Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa!

Dokumentissa tuodaan hyvin esille niitä asioita, mitä olen itsekin mietiskellyt. Nykyaikaiseen menoon kuuluu ajattelutapa, että ihmisen tulee syödä, jatkuvasti, säännöllisesti. Syöminen on arkipäivää ja mikäli siitä jostain syystä pidättäydytään, on se outoa. Olen joutunut joskus paastoamaan salaa. Lähipiirini, ei kuitenkaan samassa taloudessa asuvat, eivät ole paastoa ymmärtäneet. Nykyajan ihmisiltä on kadonnut todellisuuden taju ihmisen eläimellisyydestä - ei me synnytä lounassetelit kourassa. On täysin luonnollista, että luonnollisessa ympäristössämme - luonnossa, joutuisimme joskus elämään niukemmalla ravinnolla. Kyllä kroppa siihen sopeutuu. Ja jos se hyvältä tuntuu, niin miksi niin ei saisi tehdä?

Itse olen kärsinyt paastosta sen ensimmäisten päivien aikana. Toisen ja kolmannen päivän tienoilla on tullut päänsärkyä ja vetämätöntä oloa. Olen ajatellut sitä juuri puhdistumiseksi ja aineenvaihdunnan kääntymiseksi, kuten dokumentissakin sanotaan. Suolihuuhtelulla on merkittävä rooli, sillä jos sitä ei tee, niin uloste jää suolistoon ja kroppa alkaa kiskomaan sieltä aineita elämistä varten - kuonaa. Jos jostain niin siitä tulee vielä kamalampi olo. Suolihuuhtelu kuulostaa hurjalta ja rajulta toimenpiteeltä, mutta ei se sitä ole. Toimenpide on suoraan sanottuna tämän kaltainen: täytetään suolihuuhtelupussi käden lämpöisellä vedellä. Käydään kyljelleen lattialle, pussin päässä on letku ja sen päässä muovinen kynän kokoinen muovinen vekotin, mikä tungetaan takamukseen. Ei satu, ei tunnu juuri miltään. Jos hirvittää niin voi siihen päähän laittaa vähän rasvaa, helpottaa ahteriin laittamista. Sitten avataan letkussa oleva pieni muovinen klipsi ja annetaan veden valua suolistoon. Annetaan valua sen verran minkä olotila antaa periksi, suolen täyttyessä alkaa tuntua painetta. Sitten mennään pöntölle ja tyhjennetään suolisto. Niin yksinkertaista.

Suolihuuhtelu on mielestäni aivan ehdoton jotta homma toimii. En ole totaalisia vesipaastoja koskaan tehnyt vaan erilaisia mehupaastoja. Ehkäpä pitäisi kokeilla vesipaastokin. Paastolle ei voi käydä hetken mielijohteesta. Ruokavaliota pitää keventää hiljalleen - samoin paaston jälkeen totuttaa kroppa hyvin kevyellä ruualla takaisin. 

Ylen dokumentissa oli listattuna paaston käyttöaiheita ja vasta-aiheita. Dokumentin mukaan paastolla voi hoitaa seuraavia sairauksia/oireita:
- keuhkosairaudet
- sydän- ja verisuonitaudit
- maha- ja suolisairaudet
- umpierityssairaudet
- nivel- ja luusairaudet
- ihotaudit

Sen sijaan paastoa EI saisi toteuttaa seuraavissa:
- syövät
- tuberkuloosi
- diabetes 1
- krooninen hepatiitti
- laskimotulehdus
- anoreksia
- kilpirauhasen liikatoiminta

Dokumenttia katsoessa voi tulla ristiriita syövän kohdalla, sillä se mainitaan vasta-aiheiseksi dokumentin alkupuolella. Lopussa tulee pitkät pätkät siitä, kuinka paasto voisi olla hyödyksi syöpää sairastavalle. Vaikka olen lääke- ja hoitotiedettä oppinut ihminen, niin en lähde arvailemaan miksi se vasta-aiheiseksi aluksi mainittiin, syytä kun ei mielestäni dokumentissa kerrottu. Internetin ihmeellisestä maailmasta saattaisi löytyä asiasta lisää tietoa.

Mitä paasto sitten tekee? Varmasti se voi heikkokuntoisen ihmisen tappaakin. Siksi en itse suosittelisi sairaalle paastoamista ilman jonkinlaista lääkärin konsultaatiota - tai ainakin seurantaa. Sanotaan, että paasto laukaisee elimistössä stressitilan, mikä aktivoi elimistön itsesäätely ja korjausmekanismeja. Se vaikuttaa hormonitasapainoon (adrenalini, dopamiini, serotoniini jne.), parantaa veriarvoja (glukoosi, triglyt) ja asettaa ihmisen ruuansulatuselimistöä lepotilaan. Ylen dokumentissa tuli hyvin ilmi miten paastolla on hoidettu astmaa sairastavia ihmisiä. Vaikutus perustui histamiinin vähenemiseen. Histamiini on siis aine, mikä aiheuttaa usein kropassa vapautuessaan kutinaa, punoitusta ja muuta allergista oiretta - myös keuhkoissa supistumista. Dokumentissa sanottiin, että paastoa pitäisi jatkua ainakin 12päivää, jotta histamiinissa voidaan todeta muutoksia.
Paaston aikana kroppa muuttuu myös asidoottiseksi, eli sillä on vaikutuksia happo-emästasapainoon. En lähde tuota nyt enempää avaamaan, se tarvitsisi ihan oman postauksen - kenties tulevaisuudessa.

Liiallinen paasto ei ole hyväksi, sillä se kuluttaa elimistön proteiinivarastoja. Proteiineja on lihaksissa, kuten oleellisesti mm. sydämessä. Ihminen kuitenkin elää monia päiviä paastolla ilman että se vaarantaa proteiinivarastoja. Ylen dokumentissa tuli hyvää faktaa mitä olen kaivannutkin: 170cm pitkä, 70kg painava ihminen sisältää 15kg rasvaa, mikä pitää ihmisen hengissä 40päivää. Harvemmin me kuitenkaan paastoamme noin pitkiä aikoja, joten vararavintoa kyllä riittää. On kuitenkin huomioitava, että proteiinin kulutus on käynnissä jo noinakin päivinä.

Hyvät ihmiset, sen sijaan että eläisimme syödäksemme ja lappaisimme suuhumme valtavat määrät lääkkeitä, olisi hyvä tarkastella asioita vähän toiselta kantilta. Paastoamista kannattaa kokeilla - kunhan sen tekee oikein ja harkiten. Paaston este nykypäivänä tuntuu olevan vain ihmisten mukavuuden haluisuus.  Ollaan lihavia, laiskoja, yltäkylläisiä ja ennen kaikkea - jos/kun sairastutaan, niin odotetaan että terveydenhuolto hoitaa. Kaikkeen löytyy mukamas lääke. No periaatteessa löytyy, mutta onko lääke- ja hoitotiede vastuussa omasta terveydestämme? Ei ole. Turha itkeä siinä vaiheessa kun oireet löytyy ja diagnoosi lyödään kouraan, kaikkea ei voi parantaa.

Tulen itse toteuttamaan kevään aikana paaston. Täytyy vain katsoa sellainen väli, milloin työt eivät häiritse paastoani - eikä paasto työtäni. Ihanteellista olisi yhdistää paaston ajankohta johonkin kylpyläreissuun... notkuvat herkkupöydät jäisi syömättä, mutta lämpimissä poreissa kylpeminen ja rentoutuminen sopisi hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti