tiistaina, helmikuuta 18, 2014

Koivuntuhkaa keittelemässä...

Joku voisi pitää tätä touhua hieman erikoisena, sillä keittelen köökissäni koivuntuhkaa. Erikoista tässä lienee, että eletään 2000luvulla ja ihmiset eivät tunnu ymmärtävän vanhan kansan hoitoperinteistä yhtään mitään. Jokin viisaus niissä asuu, joten päätin kokeilla.

Tässä sitä tuhkasoppaa porisee. Litra vettä, 5rkl tuhkaa.
 
Terveyshymyssä sanotaan koivuntuhkasta seuraavaa:

"Koivuntuhkan nauttiminen on alun perin Pohjanmaalta lähtöisin oleva suomalainen kansanparannusmenetelmä.
Koivuntuhka on pitkään tunnettu kansanlääkinnässämme ja sitä on tutkittu myös tieteellisesti mahdollisena syöpälääkkeenä. Keskeisimmin sen käyttö luontaislääkkeenä perustuu vuosikymmenien aikana saatuihin laajoihin käyttäjäkokemuksiin. Esimerkiksi Oulun Yliopistossa julkaistiin 1986 Pertti Arkon väitöskirja Syövän kansanlääkinnän menetelmät Pohjois-Suomessa. Väitöskirjassaan Arkko toteaa, että koivuntuhkauute on yleisin ja yleisimmin käytetty kotimainen luonnonlääkkeemme. Koivuntuhka lienee myös ainut täysin suomalainen maailmanmaineeseen noussut kansanomainen syövänhoitomenetelmä.

Keskeisimmin koivuntuhkauutetta käytetään nykyisin närästykseen, liikahappoisuuteen, ihottumaan, reumaan, kihtiin, maha- ja pohjukaissuolen vaivoihin, suolivaivoihin sekä tulehdus- ja virusalttiuteen. Kehon ollessa liian hapan mm. syöjäsolut laiskistuvat eivätkä hoida tehtäviään, jolloin vastustuskyky heikkenee ja keho altistuu erilaisille vaivoille. Sen vuoksi uute on auttanut tukihoitona hoidettaessa muun muassa ihottumia sekä kynsi- ja jalkasientä.

Mittavasti mineraaleja
Sen lisäksi, että uute on emäksinen, mikä virkistää syöjäsoluja – mikro- ja makrofagit – se sisältää yli 60 mineraalia, jotka osaltaan vahvistavat tervettä solupohjaa ja vastustuskykyä. Koivuntuhkauute on huikean ravinnerikas, puhdas kotimainen luonnontuote. Uute on maultaan melko voimakasta, mutta moni raportoi tuhkauutteen jälkimaun olevan jopa miellyttävän makea.
Tuhkan tiedetään sisältävän valtavan määrän kehollemme arvokkaita pääravinteita, ja vieläpä varsin ihanteellisessa suhteessa. Tuhka sisältää yli 60 mineraalia, joista erityisesti fosforia, kaliumia, mangaania, magnesiumia, rikkiä, sinkkiä, kalsiumia, booria, kobolttia, kuparia sekä pienempiä määriä myös muita hivenaineita.

Näin koivuntuhka tehtiin
Koivuntuhkauute on siis erittäin emäksistä, mikä vähentää kehon ylihappamuustilaa ja tasapainottaa elimistömme happo-emästasapainoa. Tästä on usein apua varsinkin närästyksestä kärsiville ihmisille. Koivuntuhkauutteen kokonaisvaltainen vaikutusmekanismi ei kuitenkaan ole vielä täysin selvillä. Nobelisti A. I. Virtasen läheisimmän työtoverin, biokemistin, professori Henning Karströmin kommentti koivuntuhkasta onkin: ”Tuhkassa täytyy olla jokin tuntematon vaikuttava tekijä.”

Täytynee heti sanoa, ettei minulta ole diagnosoitu syöpää, mutta ajattelin kokeilla tätä mineraalihoitoa. Lisäksi uskon, että ravitsemusperäinen happo-emästasapaino varmasti tarvitsee korjausta. Koivu vetää nyt puoleensa ja sitä "intuitiota" on kuunneltava.

Uskon, että kroppani on liian hapan, mikä johtuu ruokavaliosta. Keuhkoilla ja munuaisilla on suuri rooli tasapainon säätelyssä, mutta olen syönyt niin pitkään eläinproteiinia, juustoja ja valkoista viljaa, että happokuorma on taattu. Asidoottista eli hapanta tilaa ehkäisee "värikkäät" ruuat eli marjat ja kasvikset. Länsimainen ruokavalio tuppaa aina oleman aavistuksen hieman hapan. Koivuntuhkauute on voimakkaasti emäksistä.

Uutteen valmistus on helppoa. Koivuntuhkaa laitetaan 5rkl litraan vettä ja keitetään rautakattilassa kannen alla välillä sekoittaen 10min.Tämän jälkeen annetaan jäähtyä ja suodatetaan. Itse käytin kahvisuodatinta. Jäähtyessään massa painuu pohjalle, en suodattanut kaikkea tuhkamönjää pohjalta.
Koivuntuhkauutetta nautitaan 4-5rkl lasilliseen vettä/mehua tms sekoitettuna kaksi kertaa päivässä. Voidaan käyttää näin 2 viikkoa, jonka jälkeen pidettävä kahden viikon tauko. Uutetta säilytetään jääkaapissa.

Maistoin ja on tunnustettava: mausta tuli mieleen kissan pissa!

Suodatettu valmis uute.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti