tiistaina, tammikuuta 21, 2014

Gian Giacomo Caprotti da Oreno - da Vincin kuriton oppipoika



Aina ei mene niin kuin Strömsössä.

22.heinäkuuta Leonardo da Vincin työhuoneelle pöllähti 10vuotias Giacamo. Tuosta pienestä paholaisesta ei olisi heti voinut arvata, että hän tulisi viettämään Leonardon apulaisena, oppilaana ja läheisenä ihmisenä seuraavat 30vuotta. Poika hankki itselleen mainetta ilkiönä ja sai itselleen kutsumanimen Salai. Kutsumanimen esikuvana oli Luigi Pulcin (1432-1484) ritarirunoelmassa Morgante (1483) esiintyvä pikkupiru.

Salai sähläsi ja paljon. Hän varasti mestariltaan - ja paljon. Leonardo hyvää hyvyyttään antoi tehdä uudelle tulokkaalle housut, takin ja kaksi paitaa. Vaatteita varten sivuun laitetut rahat Salai varasti, eikä ikinä tunnustanut.
Illallisella paholainen söi kahden edestä, teki pahaa neljän edestä, rikkoa kolme kannua, kaatoi viiniä...
Hän varasti hopeisen raaputusveitsen - ja toisenkin. Varasti lisää rahaa. Varasti jopa saappaita varten varatut nahat ja myi ne eteenpäin - tunnusti ostaneensa rahoilla anismakeisia ja konvehteja.

Leonardo on kuvannut oppipoikaansa sanoin
ladro bugiardo ostinato bigotto
(varas valehtelija jääräpää ahmatti)

Salai teki taidetta nimellä Andrea Salai. Vuonna 1515 hän päätti maalata oman versionsa Leonardon teoksesta Mona Lisa. Teos sai nimekseen Monna Vanna ja se oli mikäs muukaan kuin Mona Lisan alastonversio. Kaikesta selkkauksesta huolimatta Salai omisti perinnökseen saamansa Mona Lisan kuollessaan vuonna 1525. Hän myös asui Leonardolta perinnökseen saamalla viinitilalla.

Että semmonen, tulipahan vaan mieleen :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti