keskiviikkona, toukokuuta 16, 2012

Aamiaiseksi superruokaa!

Heräilin aamulla aivan liian aikaisin, ottaen huomioon että tänään on vapaapäivä. Liian aikaisen herätyksen pelasti jääkaapista löytyvät pensasmustikat. Todella herkullisia! Aamupalalla söin purkillisen rahkaa, 1/2 litraa mustikoita ja kupillisen vihreää teetä.

Pensasmustikoita on tarttunut kauppareissulta matkaan sattumalta. Paikallisen Citymarketin pihalla oli myyntikoju, jossa pensasmustikoita oli tarjolla 1/2 litraa hintaan 4 euroa. Eihän reippaan suomalaisen kannattaisi mustikoista maksaa, saahan niitä poimittua luonnostakin! Oma mustikkavarasto on pakkasesta kuitenkin jo käytetty ja tuore mustikka voittaa aina pakastatetut.
Pensasmustikat ovat siinä mielessä "lapsiperheystävällisiä", etteivät ne värjää. Lapsien voi antaa napostella mustikoita sellaisenaan. Lisäksi normaaliin mustikkaan verrattuna pensasmustikat saattavat olla jopa kolme kertaa suurempia. Mainiota sormin suuhun napsittavaa herkkua :D
Pensasmustikoita.

Mustikan terveysvaikutukset
Olen vasta viime vuosina herännyt/tajunnut kuinka terveellisiä mustikat oikeasti ovat. Vaikka onhan sitä oma äitinikin kertonut minulle koko elämäni ajan.
Nettiä tonkimalla löytyy paljon tietoa mustikan vaikutuksista terveyteen. Voimakkaan tummansininen marja sisältää merkittäviä määriä antosyaani-nimistä väriainetta, joka saattaa pienentää useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien ja silmäsairauksien kehittymistä. Antosyaanit vähentävät verisolujen paakkuuntumistapaipumusta. Lisäksi ne vahvistavat verisuonten seinämiä. Mustikka voi parantaa muistia sekä aivojen suorituskykyä ja alentaa kolesterolia. Sanotaan myös, että mustikalla olisi antimikrobisia ja tulehdusta hillitseviä vaikutuksia sekä se alentaisi joidenkin syöpätyyppien riskiä.

Netissä surffatessa löysin tiedon, että pensasmustikka ei sisällä niin paljon terveyteen vaikuttavia flavonoideja kuin tavallinen mustikka. Tämä johtunee marjan väristä, pensasmustikka ei ole sisältä voimakkaan sininen kuten metsämustikka.

Itselläni on kirja nimeltä Superruokia, Syömällä terveemmäksi (Michael van Straten & Barbara Griggs, suom. Tarja Kontro), jossa mustikkaa suositellaan syöpään, verenkierto-ongelmiin, ruoansulatusongelmiin ja stressiin. Eli jokainen stressistä kärsivä mustikoita ostamaan! Kai niitä voi syödä ennaltaehkäisevästikin? :)

Suuri määrä mustikoita voi aiheuttaa ripulia, sen sijaan kuivattujen mustikoiden parkkihapon sanotaan olen ripulia hillitsevä. Olen kuullutkin vanhan kansan neuvon syödä kuivattua mustikkaa vatsavaivoihin. Parkkihappoa on käytetty myös lääketieteessä.

Tänä kesänä suunnittelin kuivattavani mustikan lehtiä. Olen kuullut, että lehdistä saa hyvää teetä. Täytyy syksyä kohti mennessä kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti